Kampta Tuvalet Sorunu Nasıl Çözülür?
Kampta tuvalet sorunu, deneyimsiz olan kişiler için başta büyük problem oluşturur. Zamanla aşılacak olan bu problem doğru şekilde çözülmelidir. Hele ki doğa ile oldukça iç içeysek, yaşadığımız kamp günlerimizi en ideal şekilde sonlandırmalıyız.
Kamp alanlarında tuvalet varsa çok büyük bi sorun yok. Bazıları için “nereye denk gelirse oraya yaparım” bir çözüm gibi görünse de, o iş okadar basit değil… Doğaya zarar vermemek için bazı kurallara uymak gerekir. Kamp yaptığınız yerle tuvaletin konumundan tutun, bu işin hijyen çözümünün nasıl sağlanılacağına kadar belli başlı kurallar mevcuttur.
Asla Tuvaletinizi Yapmamanız Gereken Yerler
- Kamp alanlarının yakını
- Yürüyüş rotaları
- Mağaralar
- Su kaynakları
Tuvalet Nerede Konumlanmalı?
Tuvalet yapacağınız yerin kamp alanına en az 50-60 metre uzaklıkta olmalıdır. Tuvalet alanının konum olarak kamp alanından aşağıda kalması ve rüzgarın esiş yönüne göre nokta tespiti önemlidir, tuvaletin rüzgarı karşıdan alıp almadığını kontrol edin. Bu durum kamp alanına koku gelmemesi açısından ve yabani hayvanları da kamp alanına çekmemesi açısından oldukça önemlidir. İdrar kokusu yabani hayvanlar için tuz kaynağı anlamı taşır. Yabani ve vahşi hayvanları kamp alanınızdan uzak tutmak istiyorsanız asla kamp alanı ve yakın çevresini tuvalet ihtiyacınız için kullanmamalısınız.
Su Kaynaklarına Uzaklık
Tuvaletin konumlandırılmasında önemli konulardan bir diğeri ise su kaynaklarına uzak olmasıdır. Yine en az 50-60 metre uzak olması hiçbir sorun yaratmayacaktır. Deniz, göl, nehir ve kaynak suları dahil hiçbir su kaynağı tuvalet ihtiyacı için kullanılmamalıdır.
Zehirli Bitkilere Dikkat !
Yabani otlar veya zehirli bitkiler hakkında bilginiz yoksa çok dikkatli olmalısınız. Mesela ısırgan otunun yakıcılığını ve kaşındırıcı etkisini ya da hijyen için kullanılacak bir yaprağın zehirli bir bitkiden alınmış olmasını istemezsiniz.
Çukur Kazmak
Gelelim asıl meseleye… Doğada tuvaletinizi yapmak için çukur kazmaktan başka doğru bir yol yoktur. Çukur kazmak hem sizin hem sizden sonra ki kampçılar için hem de doğada ki diğer canlılar için en muntazam çözümdür. Çukur dediysek öyle mezar kazmanıza gerek yok 20-30 cm derinliğinde bi çukur işinizi görecektir.
Zaman aşırı bu çukuru iki kere kullanabilirsiniz. Çukuru toprak ve çürümüş yapraklarla doldurduktan sonra aynı noktayı tekrar kullanmamak için bir taş ile işaretlemek iyi bir hatırlatıcı olacağı gibi sizden sonra aynı bölgeyi kullanacak diğer kampçılar için de iyi bir uyarıcı olacaktır. Çukur kazmak için küçük bir kürek veya doğadaki herhangi bir sopa kullanabilirsiniz. Kampçılık malzemesi satılan yerlerde ufacık kürekler var. Onlardan alıyorsun, ufak bi çukur açıp işini görüyorsun sonra üzerini kapatıyorsun.
Ülkemizde pek bilinmeyen baya mühim bir detay. Malum şeyin üzerini toprakla kapatıp bir taş koyarsanız hayvanların eşelemesini engellemiş olursunuz. Dışkı ve idrar doğal atık sınıfına girer. Aynı alana birden çok kez idrar yapmak idrarın asitik özelliğinden dolayı zarar verebilir. Aynı risk dışkılama için de geçerlidir. Bu nedenle çukur ve seçilen alanların sınırlı sayıda kullanımı doğal hayata saygı açısından önem taşır.
Karanlık Çökmeden
Gece doğal zamanda yabani hayvanlar için avlanma zamanıdır. İdarar kokusununda yabani hayvanları çektiğini söylemiştik. Bu durumda sıcak çadırınızdan çıkıp 50- 60 metre yürümek hiç cazip gelmiyor. Bu nedenle tuvalet ihtiyacını uykuya gitmeden halletmenizi tavsiye ederim. Aşırı kafeinli içecekler de metabolizmayı hızlandırarak daha sık idrar yapma ihtiyacı doğurur. Yani çok sıvı tüketmezseniz bu sorunla karşılaşmazsınız. Ayrıca kamp yapacağınız havanın koşullarına uygun çadır ve uyku tulumu da seçilmiş olmalıdır. Soğukta uyuma zorunluluğu da sık idrara çıkma sorunu doğurur.
Islak Mendil ve Tuvalet Kağıdı
En donanımlı kamp alanlarında bile mutlaka ihtiyacınız olacak bu ikiliyi yanınızdan ayırmayın. Bu kadarını yazmak biraz saçma gelebilir ama bir çoğumuzunda bildiği gibi bu küçük detaylar atlanıldığında ortaya felaket durumlar çıkabiliyor. Yapılacak şey sadece şu ki silinmek için kullandığınız peçetenizi, ıslak mendilinizi de yanınızda götürüp çöpe atmalısınız, sağa sola değil. Lütfen özellikle bu konuya dikkat edelim, dışkınızı gömün, peçetenizi çöpe atın!
Portatif Kamp Tuvaletleri
Hazır satılan portatif kamp tuvaletleri de iyi birer çözümdür. Piyasada bulunabilir olan farklı ebat ve kullanım süreli pek çok portatif kamp tuvaleti vardır. Eğer tuvalet alışkanlığında konforda vazgeçemeyenlerdenseniz sizin için en ideal olanı bu portatif kamp tuvaletlerinden birini edinmek olmalıdır.
Kampta hem duş hem tuvalet için gizli kalmayı tercih ederseniz de aşağıda gördüğünüz kabini outdoor mağazalarında bulabilirsiniz. Aracı olmayanlar için biraz sıkıntı olabilir. Çünkü bu duş ve tuvalet kabini hafif olmalarına rağmen fazla yer kaplıyor. Tercih sizin…
Eğer tuvalet ihtiyacını oturarak gidermek istiyorsanız aşağıda verdiğimiz görseldeki aparatı kullanabilirsiniz. Bu tarz aparatların genelde bacakları gövdelerinden ayrılabilir, katlanabilir ve çok fazla yer kaplamaz. Fakat yine de sırt çantalı seyehatler için uygun olduğu söylenemez.
Kamp Alanlarında Tuvalet Varsa Sorun Yok (!)
Sorun keşke tuvaletin hiç olmaması olsaydı. Maalesef ülkemizin birçok yerinde ki kamp alanlarının tuvaletlerinde çok kötü görüntüler ortaya çıkmış ve çıkmaya devam ediyor. Bu konuyla ne kadar dalga geçilse de kampçıların adını en çok kirleten husus budur.
Kamp için gittiğimiz çoğu yerde tuvalet tıkanması, çöplerin taşması veya yerlere atılması, suların akmaması gibi bir çok problemle karşılaşıyoruz. Burada ki sorun, yetkili kişilerde mi yoksa biz kampçılarda mı karar veremedim. “Herkes yapıyor” mantığından kurtulmak dileğiyle…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder